Architect Syb van Breda springt van Randstad naar Dubai

 

Van architect Syb van Breda kreeg ik de volgende reactie na mijn lezing bij het Rijnlands Architectuur Platform op 23 mei 2013 in Leiden.

Dag Pieter, 

DubaiBen met veel belangstelling je boek poldermetropool aan het lezen, ik herken het allemaal en het is prettig geschreven. Chapeau. Ik stuur je mijn fascinatie. 

Vanmiddag kwam deze foto langs op internet, Dubai vanuit de lucht. Ik heb daar enkele jaren gewoond, in een appartement op de 10e verdieping bij de pijl. Dubai is de metropool van de toekomst. Het vliegveld is in 10 jaar tijd groter geworden dan Schiphol, de eigen maatschappij Emirates vervoert inmiddels bijna net zoveel passagiers als Airfrance KLM. De geniale zet van Dubai is dat zij als eersten herkenden dat binnen 2 uur vliegen zo’n 1,5 miljard mensen wonen (3 x EU) én dat door de geostrategische ligging vanuit Dubai de hele wereld non stop is te bereiken. (Om de west naar NY, om de oost naar San Francisco, maar ook Zuid Amerika, Nieuw Zeeland, Azië en Afrika). Er zijn weinig andere plekken waarvandaan dat kan en die lopen in elk geval lang achter.

Dubai is feitelijk het uitstekend geoutilleerde vliegveld van India, Iran en Pakistan bij elkaar. Emirates heeft zo’n 80 bestemmingen in die landen en haalt daar overal van kleinere en matige vliegvelden passagiers op om ze vervolgens per A380 de wereld rond te sturen. Net als Schiphol, maar dan nog een maatje groter.

De haven is ook al zo indrukwekkend, bijna net zo groot als Rotterdam, zeker qua containers.

Maar een Randstad is het niet, wel een stad aan de rand van de woestijn. Door de crisis gaat het al een paar jaar niet zo hard meer, maar op een dag is dat voorbij.

Groet, Syb

 

Share

Sorry, the comment form is closed at this time.